01:21:27

четвер
25 лютого

м.Рівне, пров. Робітничий, 6

+38 (0362) 62-32-12

Email: ppfrom@ukr.net

+38 (0362) 68-21-95

 

160 років сучасному сірнику

17.07.2015 - Загальні новини

          Присвячується першій і єдиній Украінській сірниковій фабриці (наш давній партнер).

160 років сучасному сірнику.


Перший сірник (його прототип)  з'явився вже на початку IX століття.
А сучасний, «шведський», сірник з'явився, як не дивно, досить пізно, тільки в 1855 році, набагато пізніше винаходу паровозів, залізниці і навіть прототипу холодильника.
Перш ніж в руках людини опинився сучасний сірник, який знають всі, відбулося багато подій, кожна з яких внесла свою лепту на довгому і складному шляху створення сірників.
Великий крок вперед у виготовленні сірників був зроблений, коли був відкритий і отриманий білий фосфор. Німецький учений А. Ганквітц здогадався виготовити сірники з сірчаним покриттям, що загорявся при терті об шматочок фосфору. Але цей крок слід було удосконалити і зробити сірники більш зручними для широкого вживання.
У 1832 році у Відні з'явилися сухі сірники. Їх винайшов Л. Тревані, він покрив голівку дерев'яної соломки сумішшю бертоллетова солі з сіркою і клеєм. Якщо таким сірником провести по наждачному папері, то головка запалюється, але іноді це відбувалося з вибухом, і це призводило до серйозних опіків.
Шляхи подальшого удосконалення сірників були гранично ясні: треба зробити такий склад суміші для сірникової головки, щоб вона спалахувала спокійно. Незабаром проблема була вирішена. До нового складу входили бертолетова сіль, білий фосфор і клей. Сірники з таким покриттям легко запалити об будь-яку тверду поверхню, об скло, об підошву взуття, об шматок дерева.
Винахідником перших  фосфорних сірників виявився дев'ятнадцятирічний француз Шарль Соріано. У 1831 році юний експериментатор до суміші бертолетової солі з сіркою для послаблення його вибухових властивостей додав білий фосфор. Ця ідея виявилася вдалою, оскільки лучинкі змащені отриманим складом легко спалахували при терті. Температура займання таких сірників порівняно невелика - 30 градусів. Вчений хотів запатентувати свій винахід, але за це треба було заплатити великі гроші, яких він не мав. Через рік сірники були знову створені німецьким хіміком Я.Каммерером.
Ці сірники легко запалювались, це призводило до  виникнення пожеж, та до того ж білий фосфор дуже отруйна речовина. Робочі сірникових фабрик страждали серйозними захворюваннями, викликані парами фосфору.


І ось, нарешті проблема була вирішена в 1855 році в Швеції. Безпечні сірники в цьому ж році були представлені на Міжнародній виставці в Парижі і отримали золоту медаль. З цього моменту сірник почав тріумфальний хід по всьому світу. Його головна особливість полягала в тому, що він не запалювались при терті об будь-яку тверду поверхню. Шведський сірник запалювалася лише в тому випадку, якщо її потерти об бічну поверхню коробки, покриту спеціальною масою.
Як же влаштований сучасний сірник? Маса сірникової головки на 60% складається з бертолетової солі, а також з горючих речовин - сірки або сульфідів металів. Щоб займання головки відбувався повільно і рівномірно, без вибуху, до маси додають так звані наповнювачі - скляний порошок, оксид заліза (III) і т.д. Сполучною матеріалом є клей.

А з чого складається намазки шкурки? Основний компонент -  червоний фосфор. До нього додають оксид марганцю (IV), товчене скло і клей.
Які ж процеси протікають при запалюванні сірника? При терті головки об шкурку в точці їх дотику червоний фосфор спалахує завдяки кисню бертоллетова солі. Образно кажучи, вогонь спочатку народжується в шкірці. Він і підпалює голівку сірника. У ній спалахує сірка або сульфід знову ж за рахунок кисню бертолетової солі. А вже потім загоряється дерево.
Ось так влаштований сучасний безпечний «шведський» сірник, якому цього року виповнюється всього 160 років.

Саме такі сірники виробляє Українська сірникова фабрика у м. Березне, причому саме на шведському обладнанні, яке займає чільні позиції у світі. Цим досягається висока якість українських сірників.


Автор : ВВА.

Святкування Дня Незалежності в Рівне - 2015 «Новини» Великий піст. Що можна їсти під час посту?

Розроблено студією веб-дизайну «Div-Art»

Усі права захищено © ПП "Фірма РОМ" | 2013