09:24:09

вівторок
23 квітня

м.Рівне, пров. Робітничий, 6

+38 (0362) 62-32-12

Email: ppfrom@ukr.net

+38 (0362) 68-21-95

 

Історія гречки

29.10.2016 - Загальні новини

Історія гречки.

На українських та російських полях гречка з'явилася ще з незапам'ятних часів. Не дивлячись на те, що росіяни вважали її своєю землячкою, а в рубіжних країнах вона називалася "російським хлібом", історія гречки має неросійське походження. Про гречці ходило безліч легенд і байок.

З історичних даних відомо, що батьківщиною гречки є начебто Греція, що зовсім не дивно. Якщо подумати, то назва гречки походить на назву цієї країни. Є ще одне джерело, що вказує на те, що справжнє місце її народження - це Гімалаї. І це найбільш вирогідно, оскільки в Гімалаях гречку вирощують і зараз, навіть високо в горах.

Більше чотирьох тисяч років тому народи Північної Індії та Непалу звернули увагу на трав'яниста рослина з дрібними білими квітками. Насіння цієї рослини схожі на пірамідки, спробувавши їх, ці народи переконалися, що гречка їстівна, з них робили борошно для приготування коржів, так само варили смачну кашу. Всі сусідні країни запозичили гімалайське культурна рослина і почали масово вирощувати його своїх полях. Так само вчинили волзькі болгари, від них естафета перейшла на Київську Русь. Так гречка дійшла до нашого часу і до сих пір є корисним і незамінним злаком на столі.

Історики вважають, що слов'яни почали вирощувати гречку в сьомому столітті, а ця назва, яке дійшло до нас, вона отримала в Київській Русі. Це пов'язано з тим, що посадкою гречки займалися на той час переважно грецькі ченці, які заселили місцеві монастирі. Слов'янським народам дуже сподобалася смачна гречана каша, яка мала тоді безліч назв: гречка, грецька пшениця.

А ось на східній Україні і в Поволжі досі спостерігається те, що іноді звичну нам гречку називають "татаркою".

Гречка дуже примхлива і клопітка культурна рослина, але все ж це не заважає фермерам вирощувати її. Вони не шкодують ні праці ні турбот.

Також в історії сказано, що в Європу гречка потрапила пізно, тільки в Середні століття. Дана подія трапилося після Хрестових походів, в ті часи, коли лицарі воювали з арабами, їх називали сарацинами. Звідси з'явилося французьке назва гречки - "сарацин". У Західній Європі, і на Сході гречка не завоювала величезну популярність - ні тоді, ні зараз. Навіть тоді, коли вчені довели її унікальні цілющі властивості.

На сьогоднішній день нам відомо, що гречка зміцнює імунну систему, покращує кровообіг, знижує рівень холестерину і це не останні її якості. Список смакових і, природно, лікувальних достоїнств гречки такий великий, що її почали називати "царицею круп". І ця "цариця" примхлива, має свої секрети, якими не варто нехтувати.

Гречку можна піддавати тривалій тепловій обробці, щоб зберегти її поживні цінності. Кашу варто варити на слабкому вогні, давши їй за тим годину настоятися. В гречку не рекомендується додавати цукор або мед - це нейтралізує її корисні властивості. Також не варто варити гречану кашу на молоці. Краще зварити її до неповної готовності, і лише потім залити молоком, що буде набагато корисніше.

Щоб гречана каша була смачнішою, в неї можна додати рослинне або вершкове масло. Ласунам рекомендується заправляти гречку медом, ягідним киселем. Також гречка добре поєднується не тільки з молоком і м'ясної заправкою, а й з грибами, овочами і фруктами, що робить її незамінною в дієтичному раціоні і пісному меню.

 

Купуйте гречку у фірми РОМ та смакуйте поживну і корисну  гречану кашу. Смачного!

Корисні властивості пшона «Новини» Користь натуральних круп

Розроблено студією веб-дизайну «Div-Art»

Усі права захищено © ПП "Фірма РОМ" | 2013